Domein: San...torini Winery
Naam: Vinsanto
Jaargang: 2008
Inhoud: 0,5 L
Origine: Protected Designation Of Origine Santorini (PDOs)
Druif: Een overheerlijke natuurlijk zoete witte wijn van 90% Assyrtico, 5% Athiri en 5% Aidani druiven. De druiven zijn afkomstig van oude wijnstokken van gemiddeld 100 jaar oud, uit wijngaarden in de dorpen Megalochori, Pyrgos, Exo Gonia en Akrotiri. De bodem is vulkanisch en het klimaat mediterraans. De druiven worden na het plukken gedurende 9 tot 15 dagen door de zon gedroogd op speciale rieten matten om het sap te laten verdampen, het gewicht te laten verliezen, en hun hoeveelheid suiker, zuurtegraad en smaken te concentreren. De vinificatie van de wijn en het einde van de fermentatie wordt onder constante temperatuur van 22° en gedurende 4 maanden bewerkt, waarna de wijn wordt overgeheveld in Franse eikenhouten vaten van 225L en verouderd voor 90 maanden.
Oog: De wijn heeft een oranje/rode kleur met bruine tinten. (mahonie kleurige)
Neus: Heel complexe aroma’s van gedroogde vruchten zoals vijgen, krenten, abrikozen, pruimen, chocolade, karamel, espressokoffie en noten. Ondersteunend met citrus, komijn, honing en vanille.
Mond: Hij is zeer rijk en mooi gebalanceerd in de mond met een verfrissende aciditeit en een lang aromatisch einde. Dit mahonie kleurige wijnelixer concentreert alle speciale eigenschappen van Santorini's unieke terroir.
Serveer: deze wijn op 7-9°C. Na een heerlijk diner kun je er van genieten op zijn eigen, maar het kan ook een hemelse combinatie vormen met Crème brullée, brownies, chocoladedesserts, okernoten met ijs, Griekse baklava of griesmeelhalva, vooraf met ganzenlever en gekonfijte fruit. Het kan ook geserveerd worden met schimmelkazen, kopanisti kaas of gerijpte graviera-kaas, quiche van fetakaas of zelfs met Serrano of Parma ham en gedroogde vijgen.
Bewaren: 10+ jaar na botteling